Keresés
-18O
Győr
2020.08.08., szombat (László)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • Még Mussolini is elismerte azt az iparművészt, akiről Győrben utcát neveztek el és alkotásai számos helyen díszítik a várost

Még Mussolini is elismerte azt az iparművészt, akiről Győrben utcát neveztek el és alkotásai számos helyen díszítik a várost

Erdélyi József Attila- 2016.11.09. 12:31
2832
Schima Bandi múzeum létrehozását kezdeményezik.

Az Aranykoszorú-díjas iparművész tiszteletére hoznának létre a városban egy múzeumot.Schima Bandi /Alkotó: Alexovics László / Avatás: 1959
Forrás:szoborkereso

Schima Bandi ötvös és iparművész a magyar vasművesség egyik legjelentősebb alakja. 1882-ben Orosházán született, majd 1919-ben Győrbe költözött, ahol csaknem fél évszázadon keresztül élt és alkotott. Az Aranykoszorú-díjas művész alkotásait külföldön is elismerték, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy II. Vilmos német császár és V. Mohamed török szultán is kitüntette. Sőt, az olasz diktátori hatalmú Mussolini úgy fogalmazott róla: „Kár, hogy nem a mi emberünk!”

Győr egyik városrészében, Jancsifaluban viseli egy utca Schima Bandi nevét, de alkotásait városszerte felfedezhetjük. Ilyen például az a cégér is, ami a hosszú évek alatt Győr egyik jelképévé vált: Az Aranyhajó.

Forrás:szoborkereso

2006-ban Balla Jenő vezetésével létrehozták a Jancsifaluért Egyesületet, amely főként a közérdek védelméért alakult. Az egyesület célkitűzései között szerepel az is, hogy a kulturális értékeket felkutassák és ápolják. Ennek szellemében, a Jancsifaluért Egyesület elkészítette a lent látható videót, amely Schima Bandi életét és munkásságát mutatja be. A filmet oktatási céllal 30 iskolába juttatják el.


Az egyesület most úgy döntött, hogy nyílt levélben kéri a városvezetést arra, hogy a méltán híres iparművész hagyatékaiból - jelenleg egy raktár mélyén fekszik - állandó kiállítást nyissanak:

"T.

Borkai Zsolt polgármester úr
Fekete Dávid alpolgármester úr
Radnóti Ákos alpolgármester úr
Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester úr

Tárgy: Nyílt levél / Schima Bandi iparművész múzeum létrehozására

A Jancsifaluért Egyesület közérdek védelmére alakult 2006-ban. Az alapító tagok azt tűzték ki célul, hogy a városrész fejlődése érdekében lokálpatrióta tevékenységet folytatnak és a kulturális emlékeket felkutatják és ápolják.

A Jancsifaluért Egyesület ez évben elkészítette a lenti linken megtekinthető a Schima Bandi életét és munkásságát bemutató filmet, melyet 30 általános és középiskolába juttatunk el oktatási céllal.

https://www.youtube.com/watch?v=4PKeEcaX7co&feature=youtu.be

Ezúton szeretnénk kezdeményezni, hogy Schima Bandi iparművész hagyatéka, melyet a városra hagyott azzal a céllal, hogy egy állandó kiállításon legyen kiállítva az érdeklődő nagyközönség számára és jelenleg elfeledve fekszik egy raktár mélyén, méltó helyen kerüljön bemutatásra Győrben az Iparművész végakarata szerint.

Várjuk állásfoglalásukat és segítő közreműködésüket a fenti tárgyban.

Győr, 2016. november 5.

Tisztelettel:
Balla Jenő
Jancsifaluért Egyesület
Elnök
ballaje@freemail.hu

30-216-43-08"

Hozzászólások