Keresés
-18O
Győr
2020.12.03., csütörtök (Ferenc, Olívia)

Megújult a Cziraky-emlékmű

Offmedia- 2015.12.09. 00:00
416
Befejeződött a győri strand területén álló Cziráky-obeliszk felújítása.

Forrás:onkormanyzat.gyor.hu

Az oszlop, amely gróf Cziráky Bélának, a Rábaszabályozó Társulat elnökének állít emléket, gyönyörű területen fekszik, ráadásul itt találkozik több városrész, a Belváros mellett Sziget-Újváros és Révfalu is, ezért örömteli, hogy az ikonikus emlékmű megújulhatott. – fogalmazott Fekete Dávid alpolgármester. A terület önkormányzati képviselőjeként hozzátette, a helyszín a partrendezésnek köszönhetően még impozánsabbá vált, és tavasszal az obeliszk közvetlen környezete is megszépül. „Mindezen felül tervezzük az emlékoszlop díszkivilágítását is, amely így a Kossuth híd megújult kivilágításával tovább fokozza az esti látványt.”

Radnóti Ákos városüzemeltetésért felelős alpolgármester kiemelte, az oszlop 1912-ben épült, azóta nem esett át jelentős felújításon, ezért került rossz állapotba, és vált szükségessé a rekonstrukciója. Hozzátette, a munkákat a strandszezon utánra időzítették, hogy ezzel ne zavarják a fürdőzőket. Az alpolgármester elárulta, jövőre folytatni szeretnék a hasonló jellegű felújításokat a városban.

A kivitelezés során a régi burkolatot eltávolították, homokszórásos, alacsony nyomású technológia alkalmazásával megtisztították az obeliszk teljes felületét, megtörtént a betonvasakról a rozsda eltávolítása. Az oszlopot a műemlékvédelemben használatos habarccsal, korszerű, műanyag szállal erősített anyaggal burkolták. A felületet impregnáló festékkel festették le. Az építményen lévő emléktáblát, a kavicsból kirakott mozaikot és a domborművet is restaurálták.

A felújítás egy összefogás eredménye, a mintegy 20 millió forintos beruházásból az önkormányzat és a Győr-Szol Zrt. 7-7 millió forintot, a Pannon-Víz Zrt és a Dömper Kft. 3-3 millió forintot finanszírozott. Az obeliszk átadásán Sági Géza a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója, Tőke László a Pannon-Víz Zrt. elnök-vezérigazgatója és Bella Tamás a kivitelező Kútház Kft. ügyvezetője egy Lebó Ferenc által készített bronz emlékérmet vehetett át, de ezt az érmet kapta az összefogásban szintén résztvevő önkormányzat és a Dömper Kft is.

(onkormanyzat.gyor.hu)

Forrás:kisalfold.hu

Hozzászólások