Keresés
-18O
Győr
2020.10.25., vasárnap (Blanka, Bianka)

Punctually Punch: egyedi kézműves termékek Győrből

Offmedia- 2016.10.05. 11:13
1855
„Szokatlan – vagy mégsem?” Hartyándi Flórával, a Punctually Punch, győri székhelyű webshop tervezőjével beszélgettünk, aki egyedi kézműves termékeivel a határokat feszegeti mind az alkalmazott technikák, mind a megjelenítések között.

Flóra négy hónapja indította a Punctually Punch webshopot, melyet egyszemélyes vállalkozásként visz Győrből. Kézműves termékei között nincs két egyforma: készít elegáns és cuki bizsukat, textil és fa ékszereket, textil figurákat, noteszeket, saját készítésű színezőket, lakás és parti dekorációkat, táskákat, cipőket és babaruhákat is.

Honnan jött az ötlet, hogy webshopot csinálj?

Kiskoromtól kezdve imádtam szöszölni a két kezemmel, mindegy volt, hogy az barkácsolás, főzés, kézműves dolgok vagy épp lakásfelújítás volt. Lelkesen tanultam meg minden kétkezi, számomra új dolgot. Jártam szakkörökbe, iskolákba, aztán dolgoztam filmek, fotózások jelmezein, díszletein; ajándéktárgyakat, reklámanyagokat készítettem, és volt saját divatbemutatóm is. Ezeket azonban mind munka mellett, hobbiból, szenvedélyből csináltam, ameddig úgy nem éreztem, már van elég tapasztalatom, hogy neki merjek kezdeni egy önálló üzletnek.

Az már az elején egyértelmű volt, hogy ha minden bolttal kapcsolatos feladatot egyedül látok el – én intézem a hivatalos ügyeket, reklámozok, árulok-eladok, újítok, fejlesztek, beszerzek és közben még a terméket is én magam állítom elő –, akkor semmiképp nem ülhetek egy üzletben egész nap. Így logikusnak tűnt a webshop formát választani, amiben az is tetszik, hogy így több helyre, akár külföldre is eljuthatnak a termékeim.

Mit jelent számodra a kifejezés, amit a bolt nevéül választottál: Punctually Punch?

Mint minden olyan üzletnél, ahol cél a határátlépés is, nálam is nyilvánvaló volt, hogy angol nevet kell választanom. Emellett olyat szerettem volna, ami tükrözi a bolt egyéniségét.

Először a Punch szó tetszett meg, amelynek hallatán egyrészt gondolhatunk a rózsaszín, ragacsos, szirupos löttyre, a puncsra, amit gyakorta bolondítanak meg némi szeszes itallal – a puncs, pont azért, mert ilyen édes, „alattomosan üt”. Ehhez kapcsolódik a szó másik jelentése, a kiütés, k.o., pofon.

Ez az ellentét, úgy vélem, a termékeimben is jelen van: kicsit cukik, kicsit groteszkek, kicsit ijesztőek, kicsit szokatlanok – vagy mégsem?

A név másik fele pontosat jelent, és a dallamos hangzása mellett azért is választottam, hogy tovább játsszak a jelentésekkel. A végeredményt pedig mindenki úgy értelmezheti, ahogy akarja: szeretem, amikor van választási lehetősége az embernek, mindenki úgy dönthet, ahogy akar.

Hogyan készíted a termékeket?

Még a legelején megfogadtam, hogy mindig lesznek olyan termékek, amiket csak úgy, kedvtelésből készítek, nem azért, mert megrendelték, vagy már sokan keresték: ezért tud személyes és vidám maradni az üzlet, az eredménye pedig, hogy nem lesz két egyforma termék.

Mindent kézzel, egyedileg készítek, többféle technikát ötvözve: rajzolok, festek mindenféle anyagra, varrok kézzel, géppel, ipari varrógéppel, szövök, horgolok, hímzek, fonok. Szeretek újrahasznosítani is, a táskák szabásmintáinál pedig sok esetben origami technikákat veszek alapul.

Készítesz termékeket egyedi megrendelésre is?

Igen, egyedi megrendeléseket is vállalok, sőt imádom őket. Az egyik fő vonal a rendezvény dekoráció, akár szülinapi buli, esküvő, leánybúcsú, akár céges rendezvény; a másik a személyre szabott ajándék, használati tárgy, kiegészítő. Van olyan, hogy valakinek megtetszik valami, de más színben vagy figurával szeretné, de kérésre készítettem már például a használattól néhol teljesen elkopott kedvenc nadrágból táskát, vagy kopott bőr cipőből, új, csinos egyedi darabot is.

Kiknek ajánlod a termékeket?

Olyanoknak, akik szeretik és értékelik a kézzel készült holmikat. Szeretnek kicsit kitűnni a tömegből az egyedi cuccaikkal. Akik szeretik, hogy kimondottan nekik készült valami.

A webshopon kívül van más lehetőség a termékek megvásárlására?

A webshop az alap, de Győrben van lehetőség személyes átvételre, szállítási díj felszámolása nélkül.

Emellett vásárokra, főképp családi rendezvényekre is ki szoktam járni. Voltam már a Győrkőc fesztiválon és a Zebegényi Sárkány fesztiválon, és mindenképp szeretnék majd a karácsonyi időszakban is megjelenni valahol, de ez még tervezés alatt van.

Az interneten megtalálható vagyok a saját webshopomon túl a magyar nyelvű Krafty oldalon, a külföldi Pick & Pow oldalon, ahol kedvezményt biztosítanak Cibak táskáimra, illetve a nemzetközi Vida Shop oldalon, ahol csak az anyagmintákért felelek, a készterméket ők állítják elő.

A Punctually Punch elérhetőségei: webshop blog facebook pinterest twitter

Hozzászólások