Keresés
3O
Győr
2018.01.18., csütörtök (Piroska)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • Rióban lép fel a Győri Balett, hogy népszerűsítsék a magyar kultúrát

Rióban lép fel a Győri Balett, hogy népszerűsítsék a magyar kultúrát

MTI- 2016.08.15. 12:42
660
A riói Magyar Házban lép fel a Győri Balett augusztus 19-én este, népszerűsítve a magyar kultúrát, a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF) és a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot - jelentette be a társulat vezetője hétfőn sajtótájékoztatón, Győrben.
Kiss János elmondta, hogy a nemzetközi sportdiplomácia meghatározó vezetőinek rendezendő fogadáson a július 7-én, a Művészetek Palotájában megrendezett olimpiai fogadalomtételen bemutatott, kifejezetten arra az alkalomra készített koreográfiát táncolják el a balettművészek, de Kodály című darabjukból is bemutatnak egy részletet, a Lírikus románcot.

A Művészetek Palotájában bemutatott koreográfia a nyári játékok 21 sportágát idézi, a táncosok öltözéke pedig a magyar nemzeti színeket.

Az előadás egyfajta tisztelgés a sportolók előtt, mert megmutatja, hogy minden egyes pillanatuk, mozdulatuk mennyire fontos céljaik elérése érdekében - mondta Velekei László, a társulat művészeti vezetője, a darabok koreográfusa. Hozzáfűzte: büszke arra, hogy a magyar kultúrát a Győri Balett képviselheti a brazil fővárosban. 
A táncosok augusztus 16-án utaznak Rióba, és 21-én érkeznek haza. 

A fogadalomtételre készített koreográfiát 2017 februárjában a Kongresszusi Központban is bemutatják majd az országos Turisztikai Évadnyitó Gálán. 

Domanyik Eszter, a győri önkormányzat városmarketing főosztályának vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a táncosok Rióban a 2017-es EYOF szervezői és protokoll sportos formaruhájában lesznek, amelyet először láthat a nagyközönség. A formaruha színvilága az EYOF arculatába illik, így a női a pink-fehér-szürke, a férfi pedig a kék-fehér-szürke kombinációkban készült el.

A győri rendezvényre már tervezik az önkénteseknek készülő és az éremátadó ceremóniákon viselendő formaruhát is - tette hozzá.

Hozzászólások