Keresés
-18O
Győr
2020.12.02., szerda (Melinda, Vivien)
  • Főoldal
  • Sport
  • A Városháza előtt köszönthettük a lángot - galéria

A Városháza előtt köszönthettük a lángot - galéria

Offmedia- 2017.05.25. 10:19
5341
Először rendez Magyarország olimpiai eseményt.
A harmadik legnagyobb olimpiai eseményt rendezheti meg Győr, amely egyben Európa legnagyobb olimpiai tornája. Ez az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, egy nagyszabású verseny az utánpótlásnak, az ifjúsági korosztálynak, a 14 és 18 év közötti sportolóknak, a jövő nagy reménységeinek. Létezik ugye a nyári olimpiai játékok, ennek téli változata, aztán a paralimpia, és még pár variáció a felnőtt korosztálynak.

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál hatalmas rendezvény: tíz sportágban 130 versenyszámot rendeznek. A győri eseményre ötven országból 2500 sportolót és 1100 kísérőt várnak. Magyarországot 152 sportoló képviseli, ami rekordnak számít.

Miután Budapest többször is szomorú körülmények között bukta el az olimpiai rendezést - a legismertebb eset az 1920-as, amikor az I. világháború okán a nyertesek eldöntötték, nem nálunk lesznek az ötkarikás játékok -, idén nyáron először rendezhet hazánk olimpiai eseményt. A megtiszteltetés Győrnek jutott.

A lángot hétfőn gyújtották meg Rómában, majd szerda délután érkezett meg a repülővel Pérre. Itt már katonai tiszteletadással fogadták, majd este a Városháza előtt összegyűlt tömeg ünnepelte a Borkai Zsolt polgármester, valamint öt sportági nagykövet, a cselgáncsozó Karakas Hedvig, a kalapácsvető Pars Krisztián, az úszó Jakabos Zsuzsanna, a tornász Berki Krisztián és a kézilabdázó Görbicz Anita kíséretében érkezett tüzet.

A városháza előtti beszédében Borkai Zsolt hangsúlyozta: szeretnék átadni a győrieknek, a magyaroknak azt az örömöt, amelyet az olimpikonokkal Rómában a láng fellobbanásakor átéltek. "Azok az olimpikonok, akik mellettem, mögöttem állnak, részesei voltak ennek a pillanatnak" - szögezte le Borkai Zsolt, egyúttal hozzátette, ezek a sportolók már sok boldog pillanatot éltek át Európa-bajnokságon, világbajnokságon vagy éppen az olimpián. "Ott együtt, közösen mégis mindnyájan azt éreztük, hogy ez valami más. Olyan pillanat, amire az ember az élete minden másodpercében emlékezni fog később. Ezt szeretnénk megosztani, együtt örülni és átérezni azt, mekkora jelentősége van az olimpiai lángnak."

A polgármester kifejtette, biztos benne, hogy a szeretet minden magyar ember szívét megdobogtatja, amikor olimpiai bajnok magyar versenyző áll a dobogó tetején. "Rómában, mikor felgyulladt az európai olimpiai láng, mindannyian valami különlegeset éreztünk. Megható, megindító és felemelő érzés volt ott állni, fogni a fáklyát, érezni, hogy ez az EYOF a miénk magyaroké, miénk győrieké" - hangsúlyozta Görbicz Anita, aki büszke arra, hogy sportágát és hazáját képviselheti, mint nagykövet. Hozzátette, belelát az eseményt előkészítő munkálatokba, ezért biztos abban, hogy ötven országba viszik majd el a fiatalok Győr városának és Magyarországnak jó hírét, mert "szuper EYOF-ot" fognak rendezni.

Az ünnepségen elhangzott a hatvan nap múlva kezdődő EYOF hivatalos dala. A láng győri köszöntésére szépen megtelt a városháza előtti tér és a lezárt Szent István út, a beszédek után a The Biebers együttes adott egy órás koncertet. Az EYOF hivatalos dala egyelőre mérsékelt sikert aratott, nem nagyon lendültek a kezek a magasba. Később az EYOF nagyköveteinek, a meghívott vendégeknek a városházán folytatódott az este, ahol a Pálffy étterem volt a nívós állófogadás házigazdája.

Szombaton a láng országjáró körútra indul, melynek során számos településre ellátogat. Érinti többek között a nagyobb városokat, a megyeszékhelyeket, Budapestet, illetve bejárja Győr közvetlen környékét is.


OFF média/MTI

Hozzászólások