Keresés
-18O
Győr
2021.01.24., vasárnap (Timót)
  • Főoldal
  • Sport
  • Ambros Martín szereti a győri szurkolókat és nem akarja, hogy haragudjanak rá

Ambros Martín szereti a győri szurkolókat és nem akarja, hogy haragudjanak rá

MTI- 2016.10.05. 16:01
532
Nagyon boldog vagyok Győrben, mindenem megvan ott, de néhány éve egyik fő szakmai vágyam, hogy szövetségi kapitányként is kipróbáljam magam - jelentette ki Bukarestben Ambros Martín, a Győri Audi ETO KC vezetőedzője, aki szerdától a román női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya is.

Forrás:gyorietokc.hu

A Román Kézilabda Szövetség bukaresti székhelyén szerdán sajtótájékoztatón mutatták be az új román szövetségi kapitányt, és ebből az alkalomból a felek aláírták a szerződést.

Alexandru Dedu, a román szövetség elnöke megköszönte a magyar klubnak, hogy megértette az edző óhaját, és nem akadályozta meg romániai munkavállalását. Közölte: a spanyol szakember fő feladata, hogy ütőképes román válogatottat kovácsoljon össze a 2020-as tokiói olimpiára.

Ambros Martín kifejtette: pár éve vágyik arra, hogy egy válogatottal kijusson az olimpiára, ahol játékosként nem adatott meg neki a részvétel. Úgy vélte, a román válogatottal jó esélye van, hogy teljesítse álmát.

Kérdésre válaszolva elmondta: szereti a Győr szurkolóit és a magyar drukkereket, ezért nem örülne, ha megharagudnának rá. Hangsúlyozta: az újabb feladata nem valaki ellen irányul, pusztán ki akarta próbálni ezt az újabb szakmai kihívást.

Hozzátette: már volt tapasztalata szövetségi kapitányként, amikor Elek Gáborral együtt vezették idén a magyar női válogatottat. "Akkor éreztem, hogy szeretem és tudom csinálni ezt a munkát" - mondta. Kifejtette, fennállt az a lehetőség, hogy őt válasszák magyar szövetségi kapitánynak, de végül a magyar szövetség a dán Kim Rasmussent bízta meg a feladattal, akit - mint mondta - támogat és tisztel.

Ambros Martín szerint nem jelent gondot neki a kettős feladatvállalás, és százszázalékos erőbedobással el tudja végezni a munkáját Győrben és Romániában is. Emlékeztetett, hogy amikor a versenynaptárban a válogatottak játszanak, akkor a Győrnél szinte játékosok nélkül maradt, és ez olyan időszak, amit szövetségi kapitányként új szakmai tapasztalatszerzés érdekében tud hasznosítani.

A győri klub kedden közölte, hogy az ETO KC elnöksége megvizsgálta a tréner szerződését - amelyet az előző elnök kötött -, és megállapította, hogy nincs lehetősége Martín romániai szerepvállalását megvétózni.

A román válogatottat Martin előtt a svéd Tomas Ryde irányította, a csapat a riói olimpián a kilencedik helyen végzett.

 
Ambros Martín egy nyílt levelet is intézett a győri szurkolókhoz, melyet az ETO honlapja tett közzé. A levelet változtatások nélkül közöljük:

 

"Tisztelt ETO-szurkolók!

Szeretném megosztani Önökkel gondolataimat arról, hogy miért fogadtam el a román női kézilabda válogatott szövetségi kapitányi posztját.

Ahogy azt korábbi interjúkban is kijelentettem már, 2014 decemberében, a magyar-horvát kézilabda Európa-bajnokság idején támadt bennem fel egy szakmai vágy, hogy szívesen kipróbálnám magam egy válogatott szövetségi kapitányaként is. Ezekben a hetekben zajlottak a Győri Audi ETO KC-nál a szerződésem meghosszabbításáról a tárgyalások, és végül ezt a vágyamat írásba is foglaltuk a megújított kontraktusban. Ennek több oka is volt.

Játékosként minden vágyam az volt, hogy Olimpián szerepelhessek. Sajnos ez akkor nem adatott meg nekem. De 2014 decemberében eldöntöttem, hogy ha már játékosként nem is, legalább edzőként részt akarok venni az ötkarikás játékokon, teljesíteni minden sportoló egyik, ha nem a legnagyobb álmát, az olimpiai szereplést. Játékosként sikerült BL-t nyernem, edzőként kétszer is elértem ezt csapatommal, a Győri Audi ETO KC-val, és ezek után az olimpiai részvétel volt az a cél, amit még nagyon szeretnék elérni.

Önök, a szurkolóink, olyan érzelmeket keltettek bennem meccseink során az elmúlt szezonokban, amit soha nem éreztem még korábban, és úgy hiszem, sehol máshol sem fogom így érezni magam. Higgyék el, az, amit éreznek, vagy gondolnak sokat jelent nekem, de én nagyon hiszek a megérzéseimben. Ezek a megérzéseim voltak azok, amik ide, Önökhöz vezettek, ide, ebbe a városba, ebbe az országba, és éppen ezért bízom meg bennük.

Meggyőződésem, hogy a klubnál lévő feladataim maximális ellátása mellett elég energiám marad egy szövetségi kapitányi pozíció betöltésére. Ezt be is bizonyítottam, amikor idén tavasszal ideiglenes jelleggel Elek Gáborral közösen elvállaltuk a magyar válogatott irányítását.

Ezt a lehetőséget elvesztettem, amikor a Magyar Kézilabda Szövetség mást választott szövetségi kapitányul, de tiszteletben tartottam és támogattam a döntést. Most azonban új lehetőség kínálkozott számomra, és higgyék el nem néztem mást, mint sportszakmai célokat.

Sok dolog változott meg teljesen azóta, mikor 2015 áprilisában nemet mondtam a román szövetség hívására: hosszútávú, 4 éves, a 2020-as Tokiói Olimpiáig szóló szakmai tervben vehetek részt, ez pedig találkozott az én szakmai elvárásaimmal. Szerettem volna mindenképpen olyan válogatotthoz kerülni, ahol reális esélyem lett volna a vágyaim, céljaim, ambícióim megvalósítására. Egyedül a román szövetség részéről voltak megkereséseim, és tőlük ezúttal egy olyan hosszú távú felkérést kaptam, amire nem tudtam nemet mondani.

Higgyék el nagyon sajnálom, ha Önöket bántja a szövetségi kapitányi szerepvállalásom, de nem volt szándékomban senkit se megbántani. Természetesen volt tudomásom arról, hogy nem felhőtlen a viszony a két nemzet között, de a sport szellemében én egy új feladatot és a kihívást láttam a megbízatásban. Mindig is úgy gondoltam, hogy a sport révén egyesíteni lehet és kell is az embereket, nem pedig szétválasztani, megosztani Őket.

Nagyon jól érzem magam Győrben, érzem, hogy ide tartozom, hogy itt élek…együtt a csapatommal és együtt Önökkel. Közösen szeretném Önökkel elérni a Győri Audi ETO KC legnagyobb sikereit idén is minden versenysorozatban.

Nem szerettem volna megbántani senkit, csak szerettem volna megvilágítani döntésem hátterét.

Tisztelettel,
Ambros Martín"


Forrás: MTI/ Győri Audi ETO KC


Hozzászólások