Keresés
-18O
Győr
2021.02.26., péntek (Edina)
  • Főoldal
  • Sport
  • Győri EYOF vs. budapesti vizes vb - meglátogattuk és összehasonlítottuk a két nagy sporteseményt

Győri EYOF vs. budapesti vizes vb - meglátogattuk és összehasonlítottuk a két nagy sporteseményt

Gyurina Zsolt- 2017.07.31. 11:12
3837
Egy időben zajlott Magyarország első olimpiai tornája és az eddig megrendezett legnagyobb sporteseménye. Hogyan vizsgázott az ország, hogyan teljesítettek a szervezők?
Két héten át zajlott Budapesten (és egy kicsit Balatonfüreden) a vizes világbajnokság, vagyis az úszó-, műugró-, műúszó-, nyílt vízi úszó- és vízilabda-világbajnokság, amely vasárnap ért véget. Győrben egy hétig folytak és szombaton értek véget a 14. Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (röviden EYOF) küzdelmei.

Vízbe ugranak az egyik fő szám, az 50 m gyorsúszás döntősei
Forrás:OFF média
Előzetesen nem az volt a terv, hogy a két esemény összeérjen, de ha már így alakult, az ország jól vizsgázott.

Budapest 2021 helyett rendezte idén az úszó világbajnokságot, két év alatt kellett összekapnia magát az országnak, és végül kiváló házigazda volt. A barcelonai vizes vb televíziós közvetítéseit 4,53 milliárdan nézték, nagy volt tehát a tét. Győr sosem rendezett még csak hasonló eseményt sem, a kis olimpia a nagy olimpia előfutára is lehetett volna. Nem lett, mert közbeszólt  a politika, Budapest visszalépett a 2024-es ötkarikás játékok rendezésétől, de azért Győr-Moson-Sopron megy székhelyének bizonyítania kellett. Sikerült.


SPORTSIKEREK


Győrben számtalan magyar diadal született
Forrás:MTI
Kezdjük a két legfontosabb közül az egyikkel, merthogy hiába az esetleg tökéletes rendezés, rossz magyar szereplés esetén keserű lett volna a szánk íze. Szerencsére erről szó sincs. Győrben aratott a házigazda, minden idők legjobb EYOF-szereplését produkálva, az éremtáblázat harmadik helyén végezve, 13 arany-, 14 ezüst- és 14 bronzéremmel. Egy utánpótláseseményről beszélünk, a 14 és 18 év közötti sportolók versenyéről, a tehetségek megmérettetéséről. A házigazda persze nagyobb létszámú csapattal vehet részt, ezzel együtt nagy siker az éremhalmozás.

Hosszú Katinka minden érmére büszke lehetett
Forrás:OFF média
Budapesten nem volt ekkora diadal, 2 arany, 5 ezüst, 2 bronz a vége, az aranyainkat Hosszú Katinka szerezte. Az éremtáblán a 9. helyen végeztünk, kilenc éremmel, két éve, a legutóbbi vizes vb-n 10 érem jött össze. Ám ne feledjük, a 9 érem így is - holtversenyben - a harmadik legtöbb a vizes vb-k 1973 óta íródó történetében! A vízilabda-válogatott döntőt veszített, de előzetesen a négy közé jutás is elfogadhatónak látszott. Az úszócsapatot többen minden idők legerősebb magyar úszóválogatottjának írták le, de a fiatalok ismét bizonyítottak, feltűntek a jövő bajnokai, például Milák Kristóf, Kozma Dominik, Bohus Richárd személyében.


LÉTESÍTMÉNYEK


A Duna Aréna kívülről: szokatlanul nagy
Forrás:OFF média
Pazar, olimpiára termett létesítményekkel gazdagodott a két város. A fővárosi Duna Aréna hatalmas, már a jövőt idézi, ahogy az önbecsülésében olykor sebzett magyar lélek szokta idézni: nyugat-európai színvonalú. Győrben új csarnokokat húztak fel a Radnóti utca végébe, a dzsúdónak, tornának helyet adó új komplexum, az atlétikai és teniszpálya tetszetősre sikerült. Az Audi Aréna a kézisek otthona volt, szintén majdnem új pálya.


A LÉTESÍTMÉNYEK UTÓLAGOS HASZNOSÍTÁSA


Pár szót a jövőről is: nagy sportesemények (olimpiák, labdarúgó világbajnokságok) után mindig gond, mit kezdjen a rendező ország az ott maradt, hatalmas befogadóképességű csarnokokkal, stadionokkal. Győrben eleve pár száz nézőt befogadó csarnokok épültek. Korábban írtuk róla, hogy az Audi Aréna eddig is hasznot termelt, az uszodák, így az Aqua Sportcsarnok is mindenhol a világon veszteségesek, a tömegsport, az úszni szerető emberek kedvéért épültek, nem is várható el, hogy profitot termeljen. A győri vezetők bíznak abban, hogy a Radnóti utcai sporttelep népszerű lesz, például edzőtáboroknak adhat helyet, így is pénzt termelve. Egy megjegyzés: az úszó vb egyik meglepetéscsillaga, Milák Kristóf is Győrben edzőtáborozik mostantól két héten át.

A toronyugrás helyszíne a Dunáról
Forrás:OFF média
Budapesten egyelőre üzemeltetőre vár a grandiózus Duna Aréna, az biztos, hogy most átalakítás miatt nyolc hónapig zárva tart, ez idő alatt 12 ezres befogadóképességűről hatezressé válik. A világbajnokság egyik lélegzetelállító látványossága volt a Batthyány téri óriás toronyugró emelvény, amelynek tetejéről 27 méter magasból csobbantak bele egy ideiglenesen felállított medencébe a versenyzők. A hírek szerint még az is lehet, a jövőben ez a medence (vagy az emelvény) is megmaradhat, így a fővárosiak újabb érdekességgel gazdagodhatnak.


BIZTONSÁG

TEK-es teherautó a budapesti Batthyányi téren
Forrás:OFF média
Nyugat-Európába ugye terrorveszély van, emiatt aztán Budapest utcáin számtalan fegyveres katona őrizte a rendet, a TEK teherautó ott álltak több helyen  is. Győrbe is beléptetőkapun keresztül lehetett csak eljutni a létesítmények belsejébe. Az már más kérdés, a magyar ügyes nép, a kiskapu számára nem ismeretlen fogalom - de legyünk őszinték, legalább ezekben a hetekben igyekezett mindenki, aki a biztonságért felel fegyelmezett lenni.


MÉDIAVISSZHANG


Sokezer önkéntes mindkét eseménye, remek hangulat
Forrás:OFF média
Magyarországon (is) mindent a politika minősít, így aztán a kormányzattal nem szimpatizáló sajtómunkások igyekeztek hibát találni a rendezésben, ahogy az természetes. A budapesti rendezvény sokba került, viszont az ország imázsának nagyon jót tett. Julio C. Maglione, a FINA, a nemzetközi úszószövetség első embere a záróünnepségen minden idők legjobban szervezett vb-jének minősítette a budapesti eseményt, és az Európai Olimpiai Bizottság vezetői is hasonló dicsérő jelzőkkel látták el a győri tornát.

A Duna Aréna az úszóversenyeknek adott helyet
Forrás:OFF média
A győri EYOF felvezetése profi volt, heteken, hónapokon át minden az ifjúsági olimpiáról szólt a városban, aztán maga az esemény, az eredményesség már nem kapott akkora figyelmet a budapesti vb mellett. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság feje július 22-23-án Magyarországon, Budapesten járt, találkozott Orbán Viktorral is, de arról nem szólnak a híradások, hogy átfáradt volna az EYOF vasárnap esti megnyitójára. Ezzel együtt elmondható, hogy Magyarország egy-két hétre a világ sportjának központja lett (a szintén vasárnap futott Formula-1-es Magyar Nagydíjról most ne is beszéljünk), és mind Budapest, mind Győr megmutatta: jó házigazda, amely magas színvonalon képes megrendezni a világ legnagyobb sportversenyeit is.

Hozzászólások