Keresés
-18O
Győr
2020.12.03., csütörtök (Ferenc, Olívia)
  • Főoldal
  • Sport
  • Íme, így néznek ki most az EYOF központi helyszínei! - részletes infók, fotók

Íme, így néznek ki most az EYOF központi helyszínei! - részletes infók, fotók

Offmedia- 2017.05.18. 09:00
2972
Multifunkcionális csarnok, kongresszusi terem, torna-, dzsúdócsarnok, atlétikai és 9 teniszpálya egy helyen, illetve az Aqua Sportközpont az úszóversenyeknek. A sportlétesítmények fenntartása évente 300 millióba kerül, de nem lehetetlen ennek az összegnek a kitermelése.
A héten Győr adott otthon a hazai sportújságíró-szövetség éves kongresszusának, amelynek keretén belül a résztvevők megtekinthették az EYOF központi helyszíneit. Az OFF média is ott volt, bejártuk a Radnóti utcai létesítményt.

A 6,6 milliárdos sportlétesítményt Simon Csaba, az építtető Győr Projekt Kft. ügyvezetője mutatta be.

Az Aqua Sportközpontban, amely a vizes rendezvényeknek ad helyet, versenymedence, tanmedence és bemelegítő medence található, ezeket - Magyarországon egyedülálló módon - nem klórral tisztítják meg. Az időmérő berendezés is a legmodernebb, ami elérhető, a svájci Omega szállítja. A lelátón 1200-an férnek el egyszerre, ennyien figyelhetik az úszóversenyeket július végén.

Négysávos, 400 méteres atlétikai gyakorlópálya épült, ezen lehet bemelegíteni az atlétikai versenyekre. A nyolc sávos versenypálya pedig a legmagasabb minősítést kapja elkészülte után, így bármilyen nemzetközi verseny megrendezésére alkalmas lesz. Az atlétikapálya hatsoros lelátót kap, 1500 néző ülhet a székekre, ebből 100-100 székhez jut a média és a VIP-rész.

A kiszolgáló épületben kapott helyet a 160 méteres futófolyosó, nyolc sávval, a végén távolugrásra, rúdugrásra alkalmas területtel. A helyet úgy alakították ki, hogy bőven legyen helye a versenyzőknek, és a plafon se legyen alacsonyan, így akár az aktuális világcsúcsot - amely hat méter felett van - is meg lehessen dönteni. Ez is egyedülálló az országban.

Az EYOF idején kilenc teniszpályán küzdhetnek a versenyzők, ebből a torna után, augusztusban négyet befednek, illetve még kettőnél adott lesz a lehetőség, hogy akár egy sátras tetőt kapjon.  Minden pályát keményborítással látnak el. A pályák mellé egy kiszolgálóépületet is felhúznak, amelyben az öltözőket, a mellékhelyiségeket helyezik el.

Ennek előcsarnokából a dzsúdócsarnok is megközelíthető lesz. A cselgáncsozók otthona három szintes lesz, földszint és két emelet. Ebben egyszerre 700 néző figyelheti a küzdelmeket.

További csarnokok: épül egy multifunkcionális csarnok és egy tornacsarnok is. Minden csarnokhoz legalább négy öltöző, négy bírói szoba és négy edzői szoba és iroda, illetve egy-egy antidopping-szoba és technikai szoba tartozik, és mindegyik önállóan is megállja a helyét, tehát az Európai Ifjúsági Olimpia után bármilyen rendezvénynek helyet adhat. A tornászok csarnoka az utóhasznosításban edzőteremmé alakul.

Minden csarnok megvilágítása alkalmas lesz a televíziós közvetítésekre, és legalább 100 fős médiarészt, illetve 30 főt befogadó VIP-részt kap. A csarnokok között az emeleti szinten átmenő híd biztosítja az átjárást a média és a VIP részére. A multifunkcionális csarnokban - amelyben minden egyéni és csapatsportág viadalait meg lehet rendezni - 720 néző, a tornacsarnokban 150 néző ülhet a lelátókon.

A multicsarnokban akár kosár, röplabda, futsal, kispályás foci, torna is helyet kaphat. A fűtésre, hűtésre hőszivattyús megoldást terveztek. A területen csak villamosenergiát használnak, csatlakozva a Smart City programhoz, amelyben Győr is szerepet vállal.

A multifunkcionális csarnokba terveztek egy 150 fős konferenciatermet is, VIP-résszel.

Simon Csaba azt is elmondta, hogy mi lesz a sors a létesítményeknek az EYOF után, hogyan lehet fenntartani őket: - Ezeknek a csarnokoknak a fenntartása évente mintegy háromszázmillió forint. Ezt ki kell termelni. Győr város éves költségvetésének majdnem két százalékát fordítja a sportra. Ebben az összegben szerepel a létesítmények üzemeltetése, többek között az Audi Arénáé, a sportkomplexumoké illetve az Aqua Sportközponté. Bevétel a bérleti díjakból, sport- és egyéb rendezvényekből, nemzetközi edzőtáborokból várható.

Simon Csaba, a Győr Projekt Kft. ügyvezetője
Simon Csaba azzal folytatta, hogy máris van érdeklődés a győri létesítmények után.

- Az Audi Aréna profitot termel, az Aqua Sportközponttól ez nem várható el, reményeink szerint a most felépülő létesítmények nagyjából önfenntartóak lehetnek. Például a vizes világbajnokság előtt a teljes holland válogatott két héten át edzőtáborozik az Aqua Sportközpontban , ez nem kevés bevételt jelent - a marketingértéken túl. Nagyon sok szlovák és osztrák kiscsapat jelentkezett már be, hogy az uszodát szeretné használni. Az Audi Aréna pedig százötven százalékon pörög, nincs olyan hétvége, hogy ne lenne ott valamilyen rendezvény. A dzsúdócsarnokba is lekötöttek már egy edzőtábort, kétszáz sportoló részvételével, és egy ifjúsági dzsúdó kupát, négyszáz versenyzővel, többnapos edzőtáborral. Jövőre U18-as Európa-bajnokság, utána U20-as női kézilabda világbajnokság szerepel a programban, nem fogunk unatkozni.

Mint kiderült, a teniszpályára is rangos tornát szerveztek.

- Egy huszonötezer dolláros ATP Challenge-versenynek adtunk volna otthont, de még nincs használatba vételi engedély, ezért ez a terv meghiúsult - mondta el Simon Csaba. - De bármilyen tornát meg tudunk rendezni.

A közeli Olimpia Sétány tömbje
Az egész építkezésen 400-an dolgoznak. A létesítmény minimál stílusban épül - akárcsak a szomszédos olimpiai falu, amelyet lakásait értékesítik a rendezvény után -, tehát a betonelemek látszódnak majd a térben, illetve, ahol lehet, dominál az üveg, például az előcsarnokok esetében.

Hozzászólások