Keresés
-18O
Győr
2020.07.05., vasárnap (Emese, Sarolta)
  • Főoldal
  • Sport
  • Pazar nyitóünnepséggel elkezdődött az EYOF Győrben - fotók

Pazar nyitóünnepséggel elkezdődött az EYOF Győrben - fotók

Gyurina Zsolt- 2017.07.23. 23:55
8774
Vasárnap este az ETO Parkban látványos megnyitóval rajtolt az egy héten át tartó 14. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF).

Magyarország első olimpiai eseményének nyitó ceremóniája zajlott vasárnap este az ETO Parkban. Meg kell hagyni, a szervezők megadták a módját, valóban olimpiai, illetve világszintű megnyitót láthattunk. Az esemény hetek, sőt, hónapok óta tartó felvezetése is első osztályú volt, ennek is betudható, hogy szinte telt ház előtt gyulladhatott meg az olimpiai láng – de ne fussunk ennyire előre.

Vasárnap este fél nyolckor már hosszú sorokban áramlott a nép az ETO Park felé. Nem volt torlódás, nem volt idegeskedés, a lemenő nap sugaraiban majdnem mindenki nyugodtan, sőt, jókedvűen haladt a stadion felé. A szervezők, önkéntesek kedvesen adtak tájékoztatást, a kéréseket lelkesen teljesítették.

Forrás:MTI/Krizsán Csaba

Fantasztikusan kezdődött a megnyitóünnepség. A Győri Balett táncosai, a Vaskakas Bábszínház tagjai, a 300 táncos igazi mesevilágot varázsolt a stadion gyepszőnyegén létrehozott óriási színpadra. A pillanatról pillanatra változó jelenetek elképesztő színvilággal ejtették ámulatba a nézőket, az éljenzés, a meglepetés hangjai sűrűn harsantak fel a nézőtérről.

Bánhegyi Adrienn világbajnok kötélugró színről-színre főszerephez jutott. Az elmesélt történet szerint a világ tökéletes, de az idillt egy hatalmas vihar töri meg. Elindul a misztikum, az utazás, amely sok izgalmat tartogat. A kalandozás végére a főszereplő ismét elhozza a boldogságot.

Közben emeletnyi magas, csodálatos bábok, a stadion tetejéről lelógó légtornászok, tűzcsóvát húzó motorosok és még sok nagyszerű fellépő tette bámulatossá a megnyitót. A látványhoz egy hatszor hat méteres LED-kocka, valamint a nézőknek kiosztott, speciális, világító és villogó karkötők is hozzájárultak.

Az első rész végeztével, a magyar himnusz után a szétnyíló kocka által létrehozott központi emelvényre lépett Ördögh Nóra és Szujó Zoltán, az est két műsorvezetője, ők konferálták be Győr polgármesterét, Borkai Zsoltot, aki köszöntő beszédében hangsúlyozta, "csodálatos ez a pillanat, amit most együtt élhetünk át. Az EYOF-nak köszönhetően erre az időszakra mindannyian egy nagy családdá válunk". Hozzátette, a jelenlévő fiatalok sportáguk legkiemelkedőbb tehetségei, akik szemléletükkel példát mutatnak korosztályukban. Felidézte, az EYOF lángja az országjárás során közel száz településre jutott el. Hozzátette, az EYOF "egy kis olimpia az öt karika és a fair play szellemében".

Forrás:MTI/Krizsán Csaba

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter leszögezte, Győr az elkövetkező napokban Európa ifjúsági sportjának középpontja lesz. "A magyar sportnemzet, testben és lélekben egészséges, bátor népként ismernek minket. Világszerte híresek vagyunk sportsikereinkről, és egyre inkább ismertek vagyunk világszínvonalú sportesemények rendezőjeként is" - fejtette ki a miniszter. - "Öröm, hogy itt, az utánpótlás legrangosabb seregszemléjén köszönthetem a jelen utánpótlásbajnokait, a jövő olimpiai, világ- és Európa-bajnokait."

Az olimpiai zászlójának bevonulása után a versenyzők nevében Fehér Nóra tornász, az edzők képviseletében Kőbán Rita kétszeres olimpiai bajnok kajakozó, a bírók nevében pedig Petrov Iván, a Győri Úszó Sportegyesület vezetője mondta el az esküt. Ezt követően a résztvevő sportolók is felvonultak, a magyar csapat élén a zászlót az ifjúsági Európa-bajnok cselgáncsozó Sipőcz Richárd vitte. Ezt követően fellobbant az EYOF lángja, melyet Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszó gyújtott meg.

Forrás:MTI/Krizsán Csaba

Az est zárórészében szerephez jutott a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató öt fellépője, a Kerekes Band, a "The Biebers" előadta az idei EYOF himnuszát, az "Itt és most"-ot, majd Steve Aoki amerikai DJ produkciója zárta az estét, egy ütős tűzijáték után.

A hétfőtől vasárnapig tartó viadalon tíz sportágban, 130 versenyszámban vetélkednek a 14 és 18 év közötti fiatalok. A győri eseményre ötven országból 2500 sportoló és 1100 kísérő érkezett, a magyar színeket 152 versenyző képviseli.

Hozzászólások