Keresés
-18O
Győr
2020.09.26., szombat (Jusztina)
  • Főoldal
  • Sport
  • Remek hangulat, gyönyörű létesítmények, körültekintő biztosítás és ukrán önkéntesek - riport az EYOF első napjairól

Remek hangulat, gyönyörű létesítmények, körültekintő biztosítás és ukrán önkéntesek - riport az EYOF első napjairól

Gyurina Zsolt- 2017.07.25. 13:19
990
Az OFF média beszámolója arról, hogy mi történt eddig a "harmadik legnagyobb olimpiai eseményen".
Vasárnap szinte telt házat vonzó megnyitó ceremónia az ETO Parkban, rengeteg külföldi Győr utcáin, villámgyorsan kicsinosított város, rendezvények a Dunakapu téren, újonnan felhúzott kollégium és Olimpiai Sétány, plusz az első magyar aranyak. Eddig ez az EYOF rövid mérlege. Körbejártuk a versenyhelyszíneket.

A létesítmények valóban első osztályúak, a legtöbb épület új, vagy újszerű hatást kelt, sehol egy kopott festék, rozsdásodó cső. A lelátókon persze nem sokan - vagy azt is mondhatnánk, hogy kevesen - férnek el, de ez nem is baj. Tudjuk, hogy minden olimpia, labdarúgó világbajnokság, szóval nagy sportesemény rákfenéje, hogy mit kezdjenek a szervezők a rájuk maradt hatalmas létesítményekkel, stadionokkal, hogyan lehet azokat hasznosítani, megtölteni azt követően, véget értek a sportesemények és a világ már el is felejtette a szorgos heteket. Győrben persze nem olimpia zajlik, hanem annak egyik kisebb testvére, szóval az előbb említett gond is kisebb formában jelentkezik majd, ha egyáltalán jelentkezik (azért van rá esély).

Forrás:OFF média

A Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál a harmadik legnagyobb olimpiai rendezvény, hangzott el a tényleg pazarul összehozott megnyitón. A harmadik legnagyobb, hiszen 10 sportágban folynak, a küzdelmek, és 2500, 14 és 18 év közötti sportoló plusz a kísérőik jöttek el Győrbe (az ötkarikás játékokon nagyjából 10 ezer versenyző vehet részt). Az EYOF tényleg olyan, mint egy olimpia, kicsiben. Az újságíró arra is gondolhatna, hogy amikor Győr megpályázta a 2017-es EYOF rendezési jogát, az is lebeghetett a hazai sportszerető döntéshozók szeme előtt, sok mindenre jó lesz egy ilyen verseny. Például tanpályának arra, hogy ha Budapest megkapja a 2024-es ötkarikás játékokat, legyen egy kis gyakorlat. Győr után jött volna a következő lépcsőfok, a 2021-es budapesti vizes világbajnokság, aztán az olimpia. Tudjuk, hogy ebből mi lett: Guadalajara visszalépése miatt Budapest már 2017-ben vizes vb-t rendezhetett - pont a győri EYOF-fal egy időben. Az ötkarikás játékokra pedig a magyar főváros nem is pályázott, megfúrta a tervet a politika.

A megnyitó egy részlete
Forrás:OFF média
Győr azonban remekül felkészült az EYOF megrendezésére. A szervezés, a tájékoztatás kiváló, van szurkolói füzet, naponta Hugoo Post, sok-sok információ. Az önkéntesek lelkesek, segítőkészek, ha kell, megfelelően rugalmasak. "Terrorveszély van" - mondta el nekünk egy biztonsági őr, amikor azt tudakoltuk, hogy miért a sok beléptetőkapu, a repülőterekről ismert átvilágítás. "Még a telefonokat is lehallgatják" - súgta oda nekünk. Szóval elég, ha a telefonban csak annyit mondtunk: kérünk egy Bomba energiaitalt, máris nyakunkon a terrorelhárítás... Persze azért volt, hogy a beléptetőkapu nem működött, és mindenki mehetett, amerre akart, mint ahogy a látványos megnyitó ideje alatt sem volt internet a médiarészlegen. Igaz, egy újságírónak elsősorban kávé kell, arról pedig - finom falatokkal együtt - precízen gondoskodnak.


Az EYOF ideje alatt 1700 önkéntes segíti a flott lebonyolítást. Nem csak magyarok. Ganna például Ukrajnából jött, Mariupolból (a hely a szovjet érában Zsdanov néven futott, eme sorok írójának volt szerencsére ott tölteni pár szép napot évekkel ezelőtt. Az ukrán háború kicsit átrendezve ennek a városnak a belvárosát is.). Ganna profi önkéntes, már az előző, Tbilisziben rendezett EYOF-on is segített. Elragadtatással beszélt Győrről és a szervezéssel is elégedett. Mint mondta, Azerbajdzsánból, Grúziából, Oroszországból, úgy általában a keleti blokkból rengeteg önkéntes érkezett, olyanok, akik már részt vettek ifjúsági olimpián, így tapasztalatuk Győrnek is jól jött.

Forrás:OFF média
Kicsik a lelátók, írtuk fentebb, viszont szerencsére van érdeklődés a versenyek iránt. Azokra az eseményekre, amelyeken magyarok is részt vesznek, általában már idejekorán lefoglalták a jegyeket. (Mindenhova ingyenes a belépés, de regisztrációhoz kötött. Viszont azokat a jegyeket, amelyeket nem vettek át, 20 perccel a kezdés előtt újból felszabadítják). A fiú tornára, vagy éppen a kézisek küzdelmeire nehéz bejutni. De sehova sem lehetetlen.

Forrás:OFF média
Írjuk pár szót arról is, hogy milyen a versenyek színvonala. Ne feledjük, tulajdonképpen egy utánpótláseseményről van szó. Ám 50 ország legjobbjai küzdenek, és mondjuk egy 17 éves fiú röplabdás azért majdnem két méter körüli égimeszelő, és igen nagy teljesítmény kifejtésére képes. A dzsúdósok, vagy éppen a tornászok produkciójára nyugodtan mondhattuk, hogy színvonalas. Persze még ugye a jelen tehetségeiről, a jövő nagy bajnokairól beszélünk, de biztosak vagyunk benne, pár év múlva egyik-másik sportolóból olimpiai bajnok lesz.

Másfél nap telt el a versenyekből, eddig Győr jól teljesít. A megnyitóról mindenki elégedetten beszél, a magyar küldöttség szállítja az aranyakat - persze az összegezni majd vasárnap lehet.

Hozzászólások