Keresés
-18O
Győr
2021.02.26., péntek (Edina)
  • Főoldal
  • Fesztivál
  • SZEN 2017
  • Reggeli sör, ír kocsmazene és felkopott áll - interjú a Motörhead magyar kitérőt tevő producerével

Reggeli sör, ír kocsmazene és felkopott áll - interjú a Motörhead magyar kitérőt tevő producerével

Gyurina Zsolt- 2017.04.24. 10:41
1724
A Motörhead amerikai producere, a Grammy-díjas Cameron Webb a miskolci Paddy and the Rats zenekar új albuma miatt érkezett Magyarországra. Az Off Média a SZEN-en készített interjút vele.
A Paddy and the Rats energiával teli koncertet adott a hétvégén a Széchenyi Egyetemi Napokon. Az ír punk kocsmazenét játszó miskolci együttes az elmúlt három hétben új lemezén dolgozott, a Riot City Outlaws június 7-én jelenik majd meg, a lemezbemutatót két nappal később, 9-én tartják a Barba Negra Track-ben, Budapesten. A Paddy and the Rats új lemezének producere Cameron Webb, aki nem kis név a zenei világban. A Mötorhead producere, eddig olyan nagy nevekkel dolgozott együtt, mint a Limp Bizkit, Megadeth, Sum 41, Ignite, Sister Sin.

Cameron Webb a 2004-es Inferno című album óta a Motörhead producere, 12 év alatt több mint tíz korongon dolgozott Lemmy Kilmister együttesével. A Clean Your Clock című koncertanyag volt a legutóbbi, ez már a 2015-ben elhunyt rocklegenda halála után jelent meg.

A producer Lemmy Kilmisterrel
Forrás:Facebook
A producer Grammy-díjakkal is büszkélkedhet, szám szerint kettővel: Kelly Clarkson Breakaway és a Megadeth Dystopia című korongjáért tüntették ki Grammy-vel. Mint megtudtuk, az Ignite zenekarral (a kaliforniai banda énekese a magyar származású Téglás Zoli) dolgozott együtt A War Against You című albumon, ennek európai turnéján a Paddy and the Rats volt a nyitózenekar. Így került kapcsolatba a két fél, Paddyék felkérték Webbet a közös munkára. Korábban még nem járt Magyarországon, Európában is csak a holland Heideroosjes punk-rock zenekart segítette.

Cameron Webb természetesen Győrbe is elkísérte a Paddy and the Rats tagjait, a Széchenyi Egyetemi Napok utolsó napján, a zenekar koncertje után adott interjút az Off Médiának.

Off Média: Miként tévedt a zenei producerek rögös útjára?

Cameron Webb: Zenélgettem a főiskola alatt, imádtam, de hamar rájöttem, hogy ebből nem fogok megélni. Viszont mindent elkövettem, hogy a pályán maradjak, mert magával ragadott a zene világa.  Amikor befejeztem a sulit, majdnem felkopott az állam. Szerencsére egy barátom egy nagy hollywoodi stúdiónál dolgozott, ő vett maga mellé, és támogatott. Szóval így kezdődött, nem egy különös történet. Aztán a Motörhead mellett mindent kiadhattam magamból. Lemmy haláláig tizenkét éven át dolgozhattunk együtt, tíz korongon. Minden egyes percét élveztem.

Off Média: Kicsit fura, hogy a Motörhead produrece, két Grammy-díjjal a zsebében produceri munkát végez Magyarországon.

Cameron Webb: Látja, sokan feltették már nekem ezt a kérdést. Egyszerű a válaszom. Keresem az újat, és magamat is szeretném újra és újra próbára tenni. Ez nekem is egy tanulási folyamat. Most például, elárulhatom, a Paddy and the Rats körül meglepő szervezettséget tapasztaltam, ebből is lehet hasznosítani. Szóval miért is ne vágnánk bele valami ismeretlenbe?

Forrás:Szenfeszt.hu
Off Média: Mit jósol, mi lehet a Paddy and the Rats-szel közös munkájuk eredménye?

Cameron Webb: Erre nehéz bármit is mondani, a jövő kiszámíthatatlan. Az biztos, hogy nagyon jó volt együtt dolgozni. Készítettünk egy szuper lemezt, ami merőben más, mint amit eddig az együttes kiadott, igyekeztünk kihozni egymásból a maximumot. Ebben a pillanatban nehéz bármi egyebet is mondanom a folytatásról. Jó volt, hogy beleláttam egy kicsit a magyar zenei életbe. Amit pedig láttam, az tetszett. Színes kavalkád. Számtalan új ötletet próbáltunk ki együtt a fiúkkal. Az európai, pláne a közép-európai észjárás nagyon különböző, mint az amerikai, de a kettő ötvözéséből nagyon jó dolgok sülhetnek ki. Tele vagyok ötletekkel, gyerünk, csináljuk. Az elmúlt időszakban rengeteget tanultam én is, jót és rosszat egyaránt - teszi hozzá nevetve.

Off Média: Hogyan látta a magyarokat?

Cameron Webb: Barátságosak, kedvesek, az utcán az idegenek is segítőkészek.

Off Média: Gyakran azt mondják ránk a távolból jöttek, szomorkás nemzet vagyunk.

Cameron Webb: Ez is igaz. Olykor a magyar melankolikus. Mit is mondhatnék még? Akikkel én találkoztam, azok szeretik a piát, és rengeteget dohányoznak. Komolyan! Már reggel is egy sörrel kezdtek! Na, ez kicsit furcsa volt nekem eleinte. Persze ezek a Budapesten szerzett tapasztalataim, máshol biztos más.

Off Média: Milyennek látta az országunkat?

Cameron Webb: Gyönyörű, teljesen más az építészet, mint nálunk. Sokkal csillogóbb, mint Amerikában. Még az időjárással is ki vagyok békülve. Tudja, én a tengerparton lakom, állandóan meleg van, jó volt az ez a kis változatosság. Például amerre én élek, soha nem esik a hó. Az utolsó tíz év borzasztó volt, forróság mindenütt.

Off Média: Mi lesz a következő projekt, amibe belevág, amint hazamegy az Államokba?

Cameron Webb: Igazából nincs még minden körvonalazódva. Egyelőre fáradt vagyok, van egy kis honvágyam, bár nem túl nagy, mert eddig a munkára koncentráltunk. Most elsősorban a  Pennywise-zal közös melót említeném - majd meglátjuk, hogy mit hoz még az élet.

Off Média: Ha valaki ennyi mindent elért már a hivatásában, mint Ön, milyen kihívásokat tud még maga elé állítani?

Cameron Webb: Egyszerű: mindig jobb akarok lenni, mindig növekedni, keresem a lehetőségeket. Igaz, hogy gyakran ugyanazokat kell csinálnom a munkám során, de azt keresem, hogyan csinálhatnám ugyanazt másként. Egyébként pont ezért jó, hogy itt lehetek. Ha otthon vagyok az Egyesült Államokban, egy csomó minden könnyebben elvonja az ember figyelmét. Most csak a munkára koncentrálhattam.

A Paddy and the Rats dobosával, Seamus Connelly-vel készített interjút nemsokára szintén olvashatjátok!


Hozzászólások