Keresés
-18O
Győr
2021.02.26., péntek (Edina)

"Visszataláltunk a gyermeki énünkhöz" - interjú a Paddy and the Rats dobosával

Offmedia- 2017.04.25. 07:50
1335
Új lemez, Grammy-díjas amerikai producer, európai turné az Ignite-tal. Pörögnek az események a Paddy and the Rats zenekarral, amely a hétvégén Győrben, a SZEN-en lépett fel. A Seamus Connelly művésznevet választott Pongrácz Balázzsal, az együttes dobosával készítettünk interjút.
A Miskolcról indult Paddy and the Rats ír punk kocsmazenét játszik (a Széchenyi Egyetemi Napokon adott koncertjükről ITT olvashattok), legújabb lemeze, a Riot City Outlaws június 7-én jelenik majd meg, ezt már Cameron Webb producerrel vették fel. Webb a Mötorhead producere, emellett olyan nevekkel dolgozott együtt, mint a Limp Bizkit, Megadeth,  Sum 41, Ignite, Sister Sin, a vele készült interjút is elolvashatjátok.

Seamus Connelly: Június 7-én jelenik meg a lemez, két nappal később, vagyis június 9-én lesz a lemezbemutató koncert a Barba Negra Track-ben, Budapesten - kezdte Seamus. -  Fáradtak vagyunk, az elmúlt három hétre beköltöztünk a stúdióba, egyenesen onnét érkeztünk Győrbe, ez látszik is rajtunk. Szeretünk Győrben zenélni, jó itt a közönség, nem véletlen, hogy évről-évre újra itt vagyunk a SZEN-en, de már máshol is adtunk koncertet a városban.

Off Média: Grammy-díjas producerrel készült az új lemez.

Seamus Connelly: Cameron a legnagyobb anyagait a Mötorhead-del készítette, de dolgozott együtt például olyan előadókkal, mint Gven Stefani vagy a Limp Bizkit, szóval van mögötte sok minden. legutóbb az Ignite-tal dolgozott, mi pedig ugye ősszel az Ignite-tal turnéztunk. Nagyon tetszett nekünk, ahogy az Ignite lemeze szólt, tehát megkérdeztük Cameront, lehet-e szó arról, együttműködjünk. Jó hosszú turnénk volt, Téglás Zoliék eléggé megismertek minket, a végén pedig ők ajánlottak be minket Cameronnak. Nagyon felkészült szakember, a szakmájában nagyon híres. Az első este csak ültünk együtt mi, zenekari tagok, és kérdezgettük egymást, hogy mit is keres itt ez az ember. Meg is kérdeztük tőle is: Cameron azt válaszolta, hogy - persze van anyagi vonzata is a dolognak, ő is csak pénzből él, de - lát bennünk spirituszt. Megnézett live videókat, körbekérdezett a szakmában, meghallgatta az anyagainkat, ezek után pedig döntött: jó, szívesen idejön három hétre, készítsünk egy lemezt.

Off Média: Hogyan zajlott a lemezfelvétel?

Seamus Connelly: Azt kérte tőlünk, hogy a felvételek előtt legyen jó pár nap, amikor csak próbálunk. Beültünk a próbaterembe, és reggel tíztől este tízig nyúztuk a dalokat, ő pedig jött az ötleteivel. Persze volt pár, amire összenéztünk, hogy nahát, ilyet mi biztosan nem csinálunk. Erre Cameron csak annyit mondott: srácok, mit akartok? Csak kettő perc.  Nézzük meg. Nyilván volt olyan, ami nagyon bejött, és volt olyan is, amire aztán ő mondta, ó, ez szar ötlet volt, felejtsétek el. De kilencven százalékban olyanokat hallhattunk tőle, ami teljesen megreformálta a Paddy stílusát.  Nagy kaland ez, nagy utazás, hihetetlen. Cameron konzervatív felfogású abban az értelemben, hogy úgy haladunk: dob, bőgő, gitár, és a többi, de teljesen új utakat nyitott meg előttem. Párbeszéd volt, a leginspirálóbb. Egyenként mindannyiukkal végigvett, aminek az lett az eredménye, hogy egyéni teljesítményeket nézve ez lett a legerősebb lemezünk. El is fáradtunk bele.

Off Média: Apropó: hogyan egyeztethető össze a zenész hivatása a magánélettel?

Seamus Connelly: Négy évesen mentem zeneoviba, öt éves korom óta zenélek. Nekem ez az életem. Nyilván nehéz, de ez az utam, mindig ez lesz. Mindenkinek, aki a szórakoztatóiparban él és dolgozik, egyformán nehéz. Azok a srácok, akik a pultban állnak, ugyanúgy nem találkoznak a szeretteikkel hétvégente, de ez mindenkire igaz, aki éjszaka dolgozik, legyen akár egy éjszakai busz sofőrje. Szóval ez nem zenészspecifikus. Nyilván mi többet utazunk, gyakrabban tűnünk el hosszú időre, vagy például megesik az, mint most, amikor otthon bejelenti az ember: lemezt veszünk fel, beköltözöm a stúdióba két-három hétre. Átlagostól eltérő, de ezért is szeretjük.

Off Média: Miben maradtatok Cameronnal, mi lesz ennek a munkának a vége?

Seamus Connelly: Ő producer és hangmérnök. Szóval nem a kiadó embere, nem felelhet a továbbiakért. De nem ez a lényeg.  Egyszerűen szerettünk volna létrehozni egy lemezt, ami végre úgy szól, ahogy mi azt megálmodtuk. Annak idején, gyerekként hallgattuk az angol és amerikai lemezeket, és azon gondolkoztunk, hogy a magyar lemezek miért nem szólnak így. Kezdjük kapisgálni.

Off Média: Tehát az új Paddy and the Rats lemez teljesen más lesz, mint az előzőek?

Seamus Connelly: Nem! Sok tekintetben ugyanaz lesz, sőt, szerintem a "legpaddysabb" lemez lesz. A dalokat ugyanúgy Paddy írja, belőle jön, ugyanúgy együtt rakjuk össze, csak ebben az esetben van egy külső ember, aki más kultúrából érkezett, más mentalitással, aki megkavarta az egészet. Fordított egyet az irányon. Például megteremtette a komfortzónánkat. Átalakíttatta a stúdiót, közölte, hogy túl erősek a fények, így nem lehet dolgozni, márpedig fontos, hogy jól érezd magad zenélés közben. Élvezd, amit csinálsz. Ebben segített sokat. Vissza tudott vezetni minket ahhoz a gyermeki énünkhöz, ami miatt elkezdtünk zenélni. Imádunk zenélni, ezt imádjuk a legjobban. Egy lemez elkészítése erős stresszel jár, a turné szervezése, egyebek, azért ne feledjük, ez egy vállalkozás is. Cameron valahogy ezt a terhet levette a vállunkról. Öröm volt ennek a három hétnek minden perce.


Hozzászólások